Relații

Tu chiar vrei să ai dreptate sau vrei să trăiești fericit?

Este absolut firesc și normal ca fiecare relație să aiba parte de momentele ei conflictuale. Fiecare situație de acest gen are menirea și scopul ei.
Uneori, motivul este - să comunici mai bine, alteori, să-ți resetezi și să-ți revizuiești valorile pe care le ai, să evoluezi, să aduci și să produci schimbări în viața ta. În orice caz, conflictul, chiar dacă nu-ți place, poate aduce într-un final elemente pozitive într-o relație, dacă acesta, este gestionat cum trebuie.

Într-adevăr, gestionarea conflictelor este cea mai mare provocare pentru cei implicați. Din păcate, de cele mai multe ori, conflictul este gestionat prost și duce la rezultate nedorite, iar uneori chiar dezastruoase. Acest rezultat este cauzat de faptul că nimeni nu ne a învățat cum se gestionează un conflict, mai ales dacă acesta apare într-un cuplu. Cu toate acestea există și soluții.

CINE ARE DREPTATE?

De cele mai multe ori rezolvarea conflictelor o gestionăm prin prisma subiectivizmului personal la care se adauga personalitatea fiecăruia și poziția din relația de cuplu. Acestea cel mai des duc la străduința fiecăruia de a demonstra că unul are dreptate iar celălalt greșește uitând de scopul final, respectiv rezolvarea conflictului și ridicarea relației la un nivel superior.

De fapt într-un conflict al unui cuplu există trei versiuni ale poveștii:

 versiunea lui;
 versiunea ei ;
 ce s-a întâmplat cu adevărat.

Fiecare partener se străduiește să demonstreze celuilalt că are dreptate uitând că amândoi au dreptate, că adevărul este al amândurora dar din cauza orgoliilor și valorilor personale devenim incapabili să ne ducem spre soluționarea conflictului, rămânând prizonierii conflictului.

10 PAȘI PRACTICI PENTRU REZOLVAREA CONFLICTELOR

<p "="" =""="" tve-u-17917881e69"="" data-css="tve-u-17917918393">Dacă într-adevăr ții la relația ta de cuplu, atunci îți recomand să începi cu următoarele:

1. Acceptă că puteți avea păreri diferite fără să vă lezați valorile;
2. Separă persoana pe care o iubești față de comportamentul ei;
3. Nu învinovăți și nu îți judeca partenerul;
4. Folosește în conversație pluralul: “noi avem o problemă” în loc să spui “tu ai o problemă”;
5. În loc să impui soluția ta, căutați împreună toate variantele posibile de rezolvare a conflictului;
6. NU folosi dormitorul în situații conflictuale. Ai alte încăperi în casă pentru asta;
7. NU acuza folosind cuvinte precum: “întotdeauna” și “niciodată”;
8. NU căuta aliați și nu face comparații cu alte persoane;
9. NU te aștepta ca partenerul tău să-ți citeasca gândurile;
10. NU reacționa (ataca) și nu te apăra. În schimb comunică partenerului tău punctul tău de vedere.



Dacă vrei să afli mult mai multe informații despre acest subiect te invit să participi la Workshop-ul ONLINE GRATUIT - Echilibrează-ți relația de cuplu!


În acest workshop online vei primi unelte simple și eficiente astfel încât să începi să gestionezi conflictele devenind mai abil, evoluând și găsind soluții alături de partenerul tău, ridicând nivelul relației.



Alături de mine se vor afla colegele mele 
Mihaela Stroe și Monica Dascălu. Îți vom oferi informații și instrumente simple care provin din experiența noastră de lucru cu clienții.

Notează-ți în agendă!
Ne vedem vineri, 14 mai la ora 19:00.


Din ce în ce mai bine,


Rajko Kuzmanović

 
 

Lasă un răspuns