Stima de sine

Stimă de sine – Încredere în sine – Imagine de sine

Stimă de sine - încredere în sine - imagine de sine
Oare tu știi ce sunt ele și mai ales cum te influențează?

Lucrez zilnic cu oamenii și ceea ce am observat este că peste 80% dintre persoanele cu care intru în contact, nu stăpânesc prea bine acești termeni.

Așa că mi-am propus astăzi să îți explic ce este stima de sine, încrederea în sine și imaginea de sine și cum te influențează aceste concepte în acțiunile tale din fiecare zi.

Stima de sine este reprezentată de propria ta valoarea, pe care tu o recunoaști în interiorul tău.
Adică, cât de multă valoare îți dai tu ție.
Aici lucrurile sunt foarte diferite de la un individ la altul.

Cred că deja ai observat că un om, cu cât este mai educat cu atât mai mult stă în banca lui, fără să-și arate el singur valoarea, așteptând confirmare din partea celorlalți.

Pe când oamenii care știu de departe mult mai puțin, au tendința de a ieși în față și a se lăuda cu cât de multe știu și cât de multe fac.

Oare de ce se întâmplă asta?

Te invit la Workshop-ul GRATUIT pe care l-am pregătit special pentru tine împreună cu Mihaela Stroe și Rajko Kuzmanovic, unde timp de o oră vorbim despre acest subiect interesant. Apoi, încă o jumătate de oră vom răspunde întrebărilor tale pe această temă.

Dar hai să mergem mai departe...

Oare ai observat că de foarte multe ori știi că poți și ai încredere în tine pe baza rezultatelor pe care le-ai obținut de-a lungul timpului și cu toate astea, când vrei să te apuci de un nou proiect, parcă ceva te ține pe loc?
Ei bine, acel ceva este RUPTURA dintre stima de sine - pe care ai primit-o din relația cu tatăl tău și încrederea în sine care a fost construită pe baza relației pe care ai avut-o în copilărie cu mama ta.

La webinar voi explica detaliat acest aspect.
Sunt convinsă că vrei să știi și tu mai multe despre acest subiect.

Înscrie-te chiar acum AICI și nu rata șansa de a învăța mai mult.

Părinții sunt primii care scriu informațiile de bază pe „Hard-ul” gol al copilului.
Pe baza comportamentelor pe care părinții le au în primii doi ani de viață, copiii vor deveni adulți cu sau fără încredere în propriile forțe, cu sau fără stimă de sine, cu sau fără o imagine de sine corectă.

Dar oare ce este imaginea de sine și cum se formează?

Imaginea de sine este acel melanj între cum te văd ceilalți și ce lași tu să se vadă în exterior.
De foarte mult ori ceilalți te percep într-un fel, datorită măștii sociale pe care ți-o pui, dar de fapt în interior, lucrurile sunt total diferite.

Am văzut de foarte multe ori femei puternice, în funcții de conducere, care coordonează echipe întregi cu o mână de fier. Și totuși, dacă ajungi să le cunoști interiorul, este o mare fragilitate și o mare dorință de a fi iubite și acceptate. De fapt este dorința de a reuși cu orice preț pentru a primi iubire.

O atitudine critică a părintelui va face copilul să înțeleagă că nu este suficient de bun, că nu merită, că nu este perfect, iar mai târziu copilul, devenit adolescent sau chiar adult, va căuta grupuri care îl acceptă așa cum este, sau va face orice, peste puterile lui, doar ca să fie acceptat și apreciat.

Pe de altă parte, un părinte extrem de permisiv, care se consideră prietenul cel mai bun al propriului copil, care va lăuda copilul exagerat și nu îi va oferi granițele de care are nevoie, va construi un adult cu o părere extrem de bună de sine, exagerată, nefondată și nerealistă. Un astfel de adult va fi penalizat atât în relațiile personale cât și în cele profesionale.

Imaginea de sine se referă la modul în care tu îți percepi propriile tale caracteristici:
💎 fizice;
💎 emoționale;
💎 sociale;
💎 spirituale.

Modul în care tu te percepi, depinde de stima ta de sine, de gradul de (auto)acceptare, (auto)apreciere, (auto)respect.

Atunci când vei accepta că ai și calități dar și defecte, că ai și slăbiciuni, fără să te critici, vei începe practic să devii tolerant cu propria ta persoană, dar vei începe să-i accepți și pe ceilalți.

Pentru o viață echilibrată emoțional, este necesar un echilibru între autoapreciere și autocritică

Dacă te regăsești și tu în aceste descrieri, înscrie-te AICI la Workshop-ul GRATUIT!

Iți ofer mai jos:

5 tehnici simple ce te vor ajuta
să te simți mai bine cu tine însuți

1. Identifică punctele tale forte!

Cu siguranță că ai un talent!
Fie că desenezi, cânți, dansezi sau orice altceva îți place să faci....
Introdu în rutina ta zilnică măcar o activitate care-ți face plăcere, pentru a aduce în viața ta starea de bine și a-ți crește buna dispoziție.

2. Construiește relații pozitive!

Dacă descoperi că anumite persoane tind să îți modifice buna stare, încearcă să petreci mai puțin timp alături de ei sau spune-le ce simțiți cu privire la cuvintele sau comportamentul lor. Construiește relații cu oameni pozitivi și care te apreciază.

3. Fii blând cu tine!

Indiferent că ai greșit sau poate că nu ți-a reușit ceva, fii blând cu tine. În momentele în care îți vine să fii autocritic, gândește-te ce i-ai spune unui prieten într-o situație similară.
Deseori le oferim altora sfaturi mult mai bune decât nouă.

4. Începe să spui „NU”!

Persoanele cu o stimă de sine scăzută simt adesea că trebuie să le spună „DA” celorlalți oameni, chiar și atunci când nu doresc cu adevărat.
Riscul este să devii supraîncărcat, supărat și deprimat.

5. Oferă-ți o provocare!

Dacă te simți nervos sau îți este frică să faci anumite lucruri, dă-ți oportunitatea să treci dincolo de limitele tale. Persoanele cu o stimă de sine crescută nu lasă frica, teama sau anxietatea să-i împiedice să încerce lucruri noi sau să-și asume provocări.

Stabilește-ți un NOU obiectiv, cum ar fi să începi să faci sport, sau să mergi la teatru, sau orice altceva ce ar fi o provocare pentru tine, dar care știi că te-ar ajuta să te simți bine. Îndeplinirea obiectivelor tale te va ajuta să-ți crești stima de sine.

Dacă totuși te auto-sabotezi când faci aceste activități pe care ți le-am propus mai sus, întreabă-te: "A cui este vocea interioară care mă sabotează?"
Oare este mama, tatăl, un profesor sau o altă persoană cu autoritate care a fost importantă pentru tine în copilărie?

Acest pas este doar un început!!!...
Este un pas important dar nu și suficient în a lucra tu cu tine.

Pentru a obține rezultate eficiente ar fi indicat să lucrezi cu un psiholog, un coach sau un terapeut cu experiență în această zonă, deoarece reconstrucția stimei de sine nu se face dintr-o dată, ci este un proces de durată, mai ales dacă imaginea de sine este profund afectată, iar elementul de bază îl reprezintă dorința de a fi atent la nevoile și dorințele propriei tale persoane.

Până însă să te hotărăști să lucrezi cu o persoană de specialitate, te invit să partcipi la Workshop-ul ONLINE GRATUIT dedicat stimei de sine : ”7 pași pentru a-ți crește stima de sine” în care o să înveți cum să îți îmbunătățești stima de sine și să fii mai încrezător.

Alături de mine vor fi colegii mei Mihaela Stroe și de Rajko Kuzmanović. Îți vom oferi exemple, tehnici concrete și practice, dobândite din experiența noastră de lucru cu clienții.

Înscrie-te și tu chiar acum!
”7 pași pentru a-ți crește stima de sine”
Noi îți oferim cunoștințele noastre iar tu ne oferi timpul tău.

Oferă acest articol și prietenilor sau colegilor tăi și dă-le posibilitatea să participe la workshop!
Este posibil sa-ți mulțumească iar tu ai cu cine să discuți după workshop noțiunile învățate.

Te îmbrățișez cu mult drag!
Monica Dascălu

Lasă un răspuns