PRIMUL REMEDIU PENTRU FRICĂ

Te-ai întrebat vreodată care este opusul fricii?


De cele mai multe ori răspunsul pe care îl primesc la această întrebare este curajul. 

Realitatea curajului este să acționezi în pofida fricii care apare și există. 

Este un exercițiu foarte bun care ne ajută pas cu pas să înțelegem că frica nu este decât în mintea noastră.


Cum a ajuns ea acolo?

Simplu. Frica a făcut parte din educația noastă, încă de la început.

Însă acest început a fost unul promițător tocmai pentru că frica reprezenta un mijloc motivațional. Cu creșterea noastră și intrarea în societate frica a început să fie pregnantă, iar motivația să dispară. Astfel elementul dominant în disciplinare și educație a devenit frica. Nu una, ci o sumedenie de frici.


Ca adulți am ajuns să ne bazăm pe experiențe din trecut neplăcute, care au generat frica, un sentiment dezagreabil pe care nu vrem să îl repetăm, dar nu știm cum să îl gestionăm.
Multe din frici rezidă în mintea noastră subconștientă, adică de multe ori nu suntem conștienți de ele, decât după ce am reacționat și adesea fără să obținem un rezultat satisfăcător.


În momentul în care apare frica există un moment, o clipă, în care putem să decidem dacă și cum vom reacționa. Frica ne va duce întotdeauna spre trecut și retrăirea ei în sensul neplăcut, generând stres și făcându-ne să reacționăm în loc să acționăm.

Cum să folosim acea clipă ca să obținem un rezultat pozitiv?


Raspunsul este Decizia. 

Ai posibilitatea să decizi! Așa că ne întoarcem la întrebarea de început.

Care este opusul fricii?
Poate că a spune curajul, este un răspuns corect, însă când pun această întrebare mă refer la sentimentul fricii, nu la cuvântul frică.

Drept pentru care în acest context răspunsul este DRAGOSTEAIUBIREA!
Da DRAGOSTEA, IUBIREA! Ai citit bine.


Sună ciudat însă acesta este sentimentul de care te poți folosi pentru a elimina treptat fricile ce apar des și te încurcă în viața de zi cu zi.
Ce trebuie să faci este mai întâi să definești concret care este frica pe care o ai.
De ce îți este frică? Fii concret, nu abstract. Mintea și creierul tău au nevoie să fii clar și specific. Dupa ce definești frica, construiește o frază care să exprime opusul și să conțină cuvântul și emoția dragostei.
De exemplu: “Mi-e frică de câini!” Logic ar fi sa spui “Mie nu o să-mi mai fie frică de câini!” Însă, ca mintea ta să înțeleagă ce vrei de fapt trebuie să te exprimi diferit. Trebuie să folosești o afirmație pozitivă, afirmativă și la prezent!


Așa că fraza corectă este “Eu iubesc câinii!”. 

Repetă zilnic fraza astfel construită pentru ca prin repetare, adăugând emoția pozitivă, vei începe să-ți reprogramezi subconștientul eliminând într-un final frica respectivă.


Din ce în ce mai bine,

Rajko Kuzmanović

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *