Frica

PRIMUL REMEDIU PENTRU FRICĂ

Te-ai întrebat vreodată care este opusul fricii?

De cele mai multe ori răspunsul pe care îl primesc la această întrebare este curajul. 

Realitatea curajului este să acționezi în pofida fricii care apare și există. 

Este un exercițiu foarte bun care ne ajută pas cu pas să înțelegem că frica nu este decât în mintea noastră.

Cum a ajuns ea acolo?

Simplu. Frica a făcut parte din educația noastă, încă de la început.

Însă acest început a fost unul promițător tocmai pentru că frica reprezenta un mijloc motivațional. Cu creșterea noastră și intrarea în societate frica a început să fie pregnantă, iar motivația să dispară. Astfel elementul dominant în disciplinare și educație a devenit frica. Nu una, ci o sumedenie de frici.

Ca adulți am ajuns să ne bazăm pe experiențe din trecut neplăcute, care au generat frica, un sentiment dezagreabil pe care nu vrem să îl repetăm, dar nu știm cum să îl gestionăm.
Multe din frici rezidă în mintea noastră subconștientă, adică de multe ori nu suntem conștienți de ele, decât după ce am reacționat și adesea fără să obținem un rezultat satisfăcător.

În momentul în care apare frica există un moment, o clipă, în care putem să decidem dacă și cum vom reacționa. Frica ne va duce întotdeauna spre trecut și retrăirea ei în sensul neplăcut, generând stres și făcându-ne să reacționăm în loc să acționăm.

Cum să folosim acea clipă ca să obținem un rezultat pozitiv?

Raspunsul este Decizia. 

Ai posibilitatea să decizi! Așa că ne întoarcem la întrebarea de început.

Care este opusul fricii?
Poate că a spune curajul, este un răspuns corect, însă când pun această întrebare mă refer la sentimentul fricii, nu la cuvântul frică.

Drept pentru care în acest context răspunsul este DRAGOSTEAIUBIREA!

Critica și autocritica este modul cel mai bun și eficient prin care poți distruge stima de sine a cuiva sau pe a ta! Acum sunt sigur că stai și cotrobăi, prin mintea și amintirile tale, de câte ori ai fost și te-ai criticat și de câte ori ai fost și te-ai apreciat. Așa e că balanța este înclinată spre critică?

Poți schimba asta și să ajungi să ai o stimă de sine echilibrată și prin urmare să ai o calitate mai bună a vieții tale dar și o performanță mai bună în activitatea ta.

Începe cu primul pas. De azi, caută mai mult motive pentru care să te apreciezi. Notează-le într-un caiet pe care îl poți denumi: SUNT BUN PENTRU CĂ… Nu te grăbi, fă acest lucru zilnic, câte puțin, nu trebuie să scrii un referat, ci câteva motive pentru a te aprecia. Iar când faci asta bucură-te!

Dacă vrei să afli mai multe și să înveți mai multe despre stima de sine, înscrie-te AICI la workshopul GRATUIT online “7 pași pentru a-ți crește stima de sine” unde împreună cu colegele mele, Mihaela Stroe și Monica Dascălu, îți vom oferi mai multe elemente practice pentru creșterea stimei tale de sine.

Workshopul GRATUIT,va avea loc în data de 25 iunie 2021, începând cu ora 19:00.

Te aștept cu drag,

Rajko Kuzmanović

Lasă un răspuns