Stima de sine

Ce convingeri ai legate de stima ta de sine?

Motto: “Convingerile tale devin gânduri, gândurile devin cuvinte, cuvintele devin acțiuni, acțiunile devin obișnuințe, obișnuințele devin valori, iar valorile devin destinul tău.” (Mahatma Gandhi)

Câteodată mă simt extrem de norocoasă pentru că ma întâlnesc și lucrez în coaching cu mulți oameni, în special cu femei.

Altă dată mă simt descumpănită când stau și ascult toate convingerile lor limitative legate de propria persoană și implicit, de stima față de sine.

Doresc să împărtășesc cu tine câteva dintre ele (cu rugămintea de a-ți lua notițe, dacă recunoști că ai și tu acea convingere):

➥ “Nu sunt suficient de…bun/ă, deștept/aptă, frumos/asă, sexi, etc.”

➥ “Nu însemn nimic pentru mine!"

➥ “Nu merit să fiu o persoană împlinită!"

➥ “Știu sigur că nu o să reușesc la acest examen!"

➥ “Nu știu ce e bine pentru mine!"

➥ “Nu știu ce vreau să fac cu viața mea!"

➥ “Nu sunt bun/ă de nimic!"

➥ “Nu reușesc să-mi depășesc eșecurile!"

De câte ori recitesc asemenea convingeri limitative legate de propria persoană, îmi amintesc cuvintele lui Eleanor Roosevelt:

“Nimeni nu vă poate face să vă simțiți inferiori fără consimțământul vostru.”

Are mare dreptate! Prima dată contează ceea ce credem noi despre NOI și apoi ceea ce cred ceilalți.

Din păcate 95% dintre oamenii cu care lucrez au la purtător o serie de convingeri limitative, care dacă urmează indicațiile lui Mahatma Gandhi din motto, devin destinul lor.

Însă eu am convingerea, dupa 20 de ani de lucru direct cu mii de oameni în training și coaching, că atitudinea ta față de tine este în conexiune directă cu stima TA de sine!

Dacă tu crezi despre tine “că nu ești suficient de…, că nu meriți să… etc.”, nu te aștepta ca stima ta față de sine să fie la cote ridicate.

Dacă tu crezi despre tine că “nu ești bun/ă de nimic”, nu te aștepta să ai inițiativă, să ai curajul de a acționa, să iți afirmi nevoile și dorințele cu ușurință. Din contră, nu vei avea deloc putere personală ca să iți revendici drepturile de ființă umana.

Fiecare dintre noi poate oricând să-și acceseze stima de sine, dacă dorește.

Iar întărirea stimei de sine vine la pachet cu încă doi aliați puternici: încrederea în sine și iubirea de sine, despre care vorbesc pe larg în cartea mea “Curajul de a mă iubi- Călătoria de la <sufăr, deci exist> la <mă bucur, deci exist>.”

Sunt nenumărate beneficii ale unei stime de sine sporite:

Poți lua decizii mai ușor.
Poți să-ți asumi mai lesne deciziile luate.
Reușești să duci la bun sfârșit mai multe proiecte.
Depășești cu mai mare ușurință obstacolele care apar în calea ta.
Comunici mult mai bine și cu mai mare ușurință ce nevoi ai.
Ești chiar o persoană împlinită și mult mai echilibrată.
Iată doar câteva avantaje ale stimei de sine. Sunt convinsă că vei constata și tu, prin experiența ta directă, că stima de sine este unul dintre pilonii succesului, împlinirii personale și chiar al fericirii.

Acum este important să stai cu tine și să identifici ce convingeri limitative ai legate de stima față de sine.

Mi-ar face mare plăcere să te susțin în depășirea lor și de aceea, împreună cu colegii mei Rajko Kuzmanović și Monica Dascălu, organizăm un workshop online cu tema “7 pași pentru a-ți crește stima de sine”, în data de 25 iunie 2021, de la ora 19.00.

Înscrie-te AICI la workshop-ul GRATUIT online “7 pași pentru a-ți crește stima de sine”.

Te așteptăm cu mare drag la un workshop practic, plin de soluții pentru întărirea stimei tale de sine.

Mihaela Stroe

Co-fondator Restart Camp

Lasă un răspuns